A sajtó szeme láttára zsaroltak ki hackerek 1,14 millió dollárt egy egyetemtől

| |

Nem ritkaság manapság, hogy zsarolóvírussal felvértezett hackerek súlyos váltságdíjakat követeljenek bizonyos cégektől, szervezetektől – ezúttal a Kaliforniai Egyetem keveredett meglehetősen kínos helyzetbe, melynek végén több mint egymillió dollárt volt kénytelen kifizetni a zsarolóknak.

Gyakorlatilag a sajtó szeme láttára zsarolt ki 1,14 millió dollárt egy hackercsoport a Kaliforniai Egyetemtől június elején. A Netwalker nevű bűnözői csoport az elmúlt hónapokban több egyetemet is hasonló eszközökkel támadott, ám most fordult először, hogy egy anonim bennfentes révén a zsarolók és az egyetem vezetése közti online párbeszédet élőben követhette a BBC.

Folytatjuk!

Duna-parti Sysadmindayt és online formátumú IT-security meetupot is rendezünk júliusban!

Folytatjuk!
Duna-parti Sysadmindayt és online formátumú IT-security meetupot is rendezünk júliusban!

Az egyetem és a Netwalker tárgyalója (vagy ahogy a chatben nevezik, operátora) közti párbeszéd egészen szürreális hasonlóságot mutat a klasszikus váltságdíj-tárgyalásokkal. Így például az operátor közli, hogy az eredetileg hárommillió dollárra taksált váltságdíj alkuképes, de több ízben is visszautasítja az egyetem – szerinte – arcpirítóan kis összegű ajánlatát, mely először 780 ezer, majd 1,02 millió dollárról szól. A felek végül 1140895 dollár, pontosabban ennek megfelelő bitcoin átutalásában egyeztek meg.

Az egyetem a BBC-nek nyilatkozva közölte, a zsarolóvírussal titkosított adatok kulcsfontosságú kutatások részét képezik, így nem volt más választása az intézménynek, csak a váltságdíj gyors kifizetése. A Kaliforniai Egyetem az eset után azonnal feljelentést tett.

Previous

The GVH decided on the CodeCool investment

Bridgestone and Microsoft would jointly take care of the tires

Next